Copyright

(c)open since 2010

Tuesday, December 7, 2010

KENANGAN LM (LATIHAN MENGAJAR) 2010

Rasanya macam da terlambat plak nak post entri nih (tapi ada post sebelum ni cerita pasal LM jugak) ... haha sebab da abis da praktikal aritu lagi.. Ok la, tahun ni bro telah berjaya menghabiskan Latihan mengajar selama 3 bulan bermula pada bulan Jun hingga bulan September... ni Bro dapat di sekolah lama , iaitu SMK TENOM n Bro mengajar subjek Sejarah dan geografi ..untuk geografi bro ajar tingkatan 1(3 buah kelas), subjek sejarah plak, tingkatan 4(1 kelas).. best gila... k...Scroll kat bawah..


(okai..ni Bro dgn kawan satu UMS bro yg sama2 dgn bro kat SMK TENOM, Cik Stephanie Angie, dr Sarawak)
(Sempat lagi main carrom d bilik guru..waktu free hahaha)
(dgn anak-anak murid bro..student tingkatan 1..)

(1 gemilang...hehe nakal2 dan kiut2 dioarg nih haha)
(haa..yg ni tingkatan 4..mmg rock n roll punya kelas)

hehe pengalaman LM ni memang bro takkan lupa punya la..mmg memberi pendedahan sblum bergelar GURU SEPENUH MASA nanti hehehe... SMK TENOM, terima kasih atas kenangan yang terindah hehe

Monday, December 6, 2010

Ayam gantung..hahaha

Lama uda bro nda UPDATE blog nih..biasalah cuti-cuti malaysia ba ...hehehe..k sambung post terbaru..layannnn.......
Pernah tgk ayam gantung?? hahaha tgk gambar d bawah, tu la ayam gantung.. bukan ayam gelek motokar ar..hahaha gambar ni di ambil time kenduri kawin kazen bro..haha menu special punya.. ni ayam kena jemur dulu... cm gmbr d bawah:


pastu jemur.. 'urut' tu ayam dengan rempah 5 jenis(mcm salah ja ayat aku nih)..hahah pastu goreng.. sodap wooo... ayam dia tidak kering n sodap d makan..wahaha....

Thursday, October 21, 2010

SUKA DUKA DI UMS 2010, Buh BYE UMS

Tanpa Bro sedari..besok da bro nak balik TENOM, my cute little town.. haha n ini bermakna Bro takkan ada kat UMS selepas Sabtu ni (23.11.2010) dan menghabiskan masa kat Umah la, sebab tesis @ PSMP bro da pun dijilidkan dan dihantar kepada pensyarah..means da bole balik rumah. Bro akan bercuti dalam 2 bulan lebih sebelum masuk balik UMS pada tahun 2011 utk menjalani SEMESTER TERAKHIR (yahoooo).. so utk Post kali ini, Just bro nak tunjuk gambar2 Bro sepanjang tahun 2010 (and ada jugak gambar tahun lalu) sebagai kenangan menghabiskan SEMESTER 7 di UMS.. layan..

(Ni ambil time balik ke UMS utk perjumpaan LM semasa menjalani Latihan mengajar)


(ni plak,lepas selesai menjalani Latihan mengajar selama 3 bulan, balik ke UMS utk siapkn Tesis)

(Dgn senior2 yg Bro HORMAT..masa MADIK)


(Team Salarom, program ke Nabawan..best gila)

(Masa Family day, lepak d pantai..best gila)

(ni plak time malam penghargaan pgrm kat Salarom, nyanyi dgn junior, Toy..haha tgh gelak sebab salah lirik)

(malam pendidikan, utk menerima Anugerah Dekan)

(kerja lapangan utk Lembangan Saliran,buat temu bual)

(semasa jd FASI kem skor A, UPSR..with juniors n fren)

(Family day kat mimpian jadi..dgn junior2)

Well..ada juga gambar yg bukan tahun 2010..just bro nak tunjuk jugak.. Kepada junior2 bro, selamat menjalani FINAL exam(kami xda Final exam sem ni hehehe), All da BEst..
Kepada Kwn2 aku, HT 17 Pendidikan dengan Sains Sosial (tahun 4), selamat bercuti
KITA JUMPA SEM DEPAN kat UMS!!!! Love u ALL..

-Roger and Out-





Tuesday, October 19, 2010

KEKKAISHI: Teman Bro time penantian pengesahan PSMP

Kekkaishi? apa tu? haha actually ni la manga yg bro baca sejak minggu lepas..begini cerita dia, minggu lalu kan PSMP/tesis bro masih belum disahkan lg oleh Penyelia Bro..so utk menghabiskan masa yang lama(penantian la konon) bro pun baca la manga ni..sebenarmya bro ada baca jugak manga ni d majalah KREKO, tapi bila start masuk Universiti da lama bro kasi tinggal.. so Bro pn baca balik la.. baca dari Chapter 1, chapter yg permulaan...... sampai sekarang ni Bro sambung baca...


(Ni ar manga kekkaishi tu, ada jugak anime dia tp xdpt cari ar)

Sampai sekarang bro masih sambung baca.. sekarang da masuk Chapter 273: Karasumori.. hehe dan akan berlanjutan lagi sebab da banyak bro terlepas.. Manga ni stop kat chapter 325: Infiltration dan akan bersambung lagi kot..huhuhu wait and see ja la..


(d Lebri UMS..bkn wat kerja pon..tgh baca Manga ni la beb)

Remember my facebook Profile pic kat atas tu??hahaha tu la kerja Bro ..baca Manga sementara menunggu Pengesahan PSMP bro.. sekarang Tesis Bro dah di sahkan(yeah yeah) so da bole balik Tenom..tapi tadi pagi bro baru pi print and Jilidkan..so besok baru dapat tgk hasilnya..jadi tunggu utk post besok..Bro kasi tunjuk PSMP Bro yang dah siap..hehehe
-OuT-

p/s: oh ya, kalo nak baca manga ni link dia ar..sinila tmpt Bro baca Manga..semua ada d sini:

Manga Reader

"Winning Days" lyrics- The Vines

"Winning Days"
The winning days are gone,
Because I know just where I'm seeing,
Was given eyes I know,
I can hear
Cause underneath there's gold
I need to get around to find it
And when I want to go
I can dream
I've been trying
all my time
I'm just seeing it rise
Cause it could be the land that's over me
So I just wanna let it breathe
The winning days are gone
Because I Know just where i'm seeing
was given eyes I know
I can hear
Cause underneath there's gold
I need to get around to find it
And when I want to go
I can dream
I've been trying
All my time
I'm just seeing it rise
Cause it could be the land that's over me
So I just wanna let it Breathe for now
Get up and go outside
It can help your mind too
Get up don't hide away
Cause I know where there's gold
(Get up and go outside)
I didn't know when I was flying
(It can help your mind too)
I'm sinking like a stone
(Get up don't hide away)
I can dream
I've been trying...
p/s: layan lirik lagu..Bro kinda attach to this song lately

Friday, October 8, 2010

MISI MUSTAHIL 5: ODEC UMS

Hehehe..nama ja gah, sebenarnya just morning walk ja la beb..haha ronda2 UMS waktu pagi dgn kwn2 Bro, Aliv and Stearly..hehe okai..Bro rasa just let the picture tell the story..Jom Layan.....
ScroLL bwh..jom

(Suasana Awal pagi....gelap jugak ar..dalam 5.30 am)

(Itu dia..muka poyo bro baru bngun tido)


(ikut jalan belakang..lalu dpn Cansellori)


(jalan punya jalan..hahaha signboard belok pi ODEC)



(nampak laut!! semangat da ni mo pi tgk laut haha)


(lalu dpn akuarium dan muzium marin..snap gmbr kejap)


(itu dia....sebab misi mustahil 5 arini dilaksanakan)


(Jeti UMS..kat ujung ada org tgh memancing)

(da terang da..Bro ambik gmbr kejap..cameraman aliv)

(sebab knpa kitaorg wat misi mustahil 5: release tension..tgk laut)


(jiwang..haha thanks aliv and ster sbb join misi mustahil 5)


(hahahah...tiga sekawan)

(bukan kitaorg ja..abg asli jati pun jugak ba dtg utk ilangkan tension)


(jom pulang................)


(last snap...hahahah)


hahaha..pastu kami pun balik...THE END hahaha
-OuT-

Thursday, October 7, 2010

Fun With my Nokia x3 camera: Lokasi Library UMS

sementara menunggu kwn-kwn bro di library..bro decided utk ambik gambar guna nokia x3 bro(xla secanggih cm camera nikon mahal korang tu...)..haha.. so snap sana n snap situ... area dekat bro lepak di lebri..haha jom scroll bawah tgk gambar yg diedit menggunakan photoscape... jeng jeng jeng..(GAMBAR DI BAWAH MMG GAMBAR YG TIDAK PROFESSIONAL..SEBAB BRO YG AMBIL..HAHA)...dah namanya pun ambil sebab bosan menunggu kan..so what??haha


(tangga dekat rak 76)

(adoi ada buku jatuh ar..sapa la punya kerja nih)

(gambar yg diambik dr atas...kakak kat bwh tu xsedar)


(tangga nak naik area buku2 sains)



(xtau nk cakap apa..tgk ja la)

haha..camtu la beb, kalo org da xda kerja sbb menunggu kwn2 yg LAMBAT hahaha, main2 jak ar..oh ya, lg satu bro bukan jurugambar pro so jgn komen ar kalo buruk(mmg buruk pn) haha..
post untuk pagi..done!
-OuT-


Wednesday, October 6, 2010

KERJA, KERJA , KERJA

Salam n aloo semua, baru arini bro ada masa mau UPDATE blog bro nih..huhu bz sepanjang masa dengan projek kami dengan madam Rosy..ok, jangan ingat Bro tahun 4 di UMS kitaorg relax meh??no beb, kitaorg bz la..bz buat tesis walaupun kitaorg takda kuliah and assignment.. hehe..ok gambar tadi diambik secara live di Library UMS, bro n kwn2 bro wat kerja d sana.. sebab apa??AIRCOND haha.. ok apa yg kitaorg wat??


(buat/edit Thesis PSMP..adoii)

(emma and aliv..edit PSMP)


(Dewi and Ster..buat kerja masing2..$$$)


(bro??apalagi? update blog bro ar..nda la..buat PSMP juga ba)

ala...update blog sekejap ja..skrg pn bro tgh wat kerja sampingan(hehe dapat $$$), so ada la kena menaip sikit2...hehehe, k ar... tu ja report utk arini..mo buat kerja ni..madam marah uda hehehe

Thursday, September 30, 2010

Di mana aku ar?? Part 2

Jeng..jeng..jeng..jawapannya bilik Kubikel kat Library UMS la..wahaha, ala, sekali skala berseorangan dlm bilik kubikel tu kan apa salahnya, baru fokus n kerja nak siap..nda percaya ckp bro meh??? tgk la bwh..wahahaha

(tada...kunci bilik kubikel kwang3)

Bilik kubikel ni sebenarnya bilik khas utk student yg mahukan privasi utk blaja kt Library UMS nih.. ada banyak bilik kubikel kat lebri nih..so bilih pilih r..kalo cm bro, bro pilih area dekat nhgn pendidikan..wahaha....tgk gmbr bwh.. kecil ja ba bilik kubikel ni beb...tapi ok r utk fokus buat kerja..

(Bilik Kubikel n0 28)

Post sebelum ni bro ckp mo fokus kasi habis kerja kan..huh, x dpt jugak, sebab tadi bro emergency utk buat temu ramah dgn ketua program HT 17....haha x pa r, member x dpt dtg so bro tolong r buat temu ramah tuh...huhuhu sekejap jak d bilik kubikel nih, lagi satu masa byk dihabiskan utk menunggu pensyarah PSMP bro..ala tesis bro.. jam 12 janji...pastu jam 2 ptg baru dpt jumpa..adoii bila r PSMP Bro nak siap ni beb...dia suruh ubah isi kandungan ja..pastu antar.. penambahan sikit ja kt bjgn isi kandunga..yg lain2 da okay... k r...
hehehe...
-OuT-
p/s; bz r dgn tugasan tp sempat jugak Update blog, tapi pasni bz sgt mkgn, byk kerja yg nak buat..adoii...

Di mana aku ar? PART 1


(text dr hpone bro: ko d mana nih? jeng jeng jeng)

SMS 1: "Ko d mana nih?"
SMS 2: "weh bro...bila mo jumpa nih?ko kat mana?"
SMS 3: "ko da jalan da ka? d mana ko?"
SMS 4: "bro.. sori lambat sikit aku dtg, ko d mana?"

Rumusan bagi SMS-SMS d atas, d mana bro sebenarnya??"hahaha
actually harini bro mengamalkan dasar " AKU-NAK-BUAT-KERJA-AKU-KASI-SIAP-DULU-BARU-AKU-BGTAU-AKU-D MANA" (Dushh panjang gila)..hehe

pastu kalo da siap baru dasar diubah kpd dasar: "AKU-DA-SIAP-JOM-ENJOY" hahaha

pack ba arini, so many things to do,
1.Assignment GB (yg tau tu faham2 ja la..hehehe $$$)
2.Projek under Madam Rosy (team bro punya tugasan, esok ada progress report)
3.Ambil my PSMP (harap da kn kasi sah)

so..rasa2 arini mau kasi siap dulu baru senang hati kan..hehehehe kan beb?
tapi berbalik kpd persoalan, d mana bro ar??hahaha bro kan baik ati, bro kasi clue utk korang teka....scroll ar bawah:

(di mana plak nih?? hehehe)

bersambung...........

Wednesday, September 29, 2010

Doing research today!!!

Harini Bro and my buddy, Stearly buat research pasal projek sejarah penubuhan Sekolah pendidikan dan pembangunan sosial(SPPS) under Madam Rosy. So bro and Ster pi la destinasi pertama kami---->Library UMS, okai...first kaunter dpn pintu..tanya punya tanya, dia suruh naik tingkat satu: bahagian Jurnal, pastu bila sanpai sana, dioarg suru naik lagi tingkat 2: bhgn ASEANA, bila da sampai sana... adoii sama juga.. kena suru naik Cansellori (Pejabat Utama UMS la konon2)..

Ok, mo pi sana kna naik tangga batu caves plak..hadoii penat ba..haha di UMS ada tangga batu caves?? ahaha x ba..tu gelaran yg bro bagi..naik tgk?? scroll kat bawah dulu...



(Ni la tangga batu caves tuh..haha panjang sampai ke atas, nampak cam rendah jak tpi huhun kna try dulu ar)

Sampai ja di kemuncak, utk menghilangkan kekapusan (org sbah punya bhs utk kepenatan) bro n Ster pun ambik la gambar sekeliling taman depan bangunan cansellori..haha konon la..mcm pelancong asing konon..haha... gambar bwh, kwn Bro, Stearly tgh ambik gambar guna hpone dia..

(ni la kawan bro tuh, Stearly Das nama dia)

(ni pla gambar yang c ster snap tuh)
Bila da ilang penat kami pun masuk la bangunan Cansellori..haha trus ke Muzium UMS utk cari data..pi kaunter depan tu n tanya2 ar pasal maklumat yg kami cari n trus masuk muzium UMS..


(Pintu depan Muzium UMS, ada masa pi r tgk)

Abis ronda2 d Muzium UMS, bro n ster pi bahagian perhubungan korporat untuk cari majalah suara sepanggar n buku2 pasal konvo di UMS nih..hahah jumpa r org2 di bhgn perhubungan korporat...ok r layanan diaorg..wpun bz dgn konvo yg akan dtg, dioarg ttp bantu... ok..lepas kutip data d sana kitaorg pn balik ke SPPS utk jumpa Madam, d SPPS jumpa plak team Aliv and Team Emma( diaorg pun team lain dalam projek yg sama cm bro, tpi tugas yg lain).. so bila da berjumpa, apa lagi pi laa makan kat library UMS utk hilangkan stress wahahahahaha.. scroll bawah..jom kenal kawan-kawan bro...

(dari kanan: Nagien, liza, Aliv, Stearly, Dewi and Emma)

hahaha..lepas tu bro pun balik bilik ar...penat, banyak berjalan satu hari ni... end of the day..
-OuT-