Copyright

(c)open since 2010

Friday, August 27, 2010

ALOHAAA

lama da tak update Blog..mmg bro minggu ni BZ skali..haha perbincangan Exam paper dengan student dan menyiapkan PSMP(Projek Sarjana Muda Pendidikan) lg..so mmg BZ, skrg ja baru ada masa untuk Update blog nih..

Hehe..skrg bro berada di bilik guru..mmg sunyi sepi, tadi baru jak balik dr Tenom, ambil kakak Bro n antar dia balik rumah, pastu bro trus pi bilik guru untuk on9 dan juga menyiapkan kerja spt menanda buku Folio pelajar,,semua ni mesti ditanda sebelum bro abis praktikal..jd mmg kelam kabut sikit..

tgh bz menyemak, ada kakak cleaner dtg bgtau dgn bro yang lampu,kipas dan lampu dalam Koperasi sekolah berpasang, dr jam 2 petang lg..so bro pn tgk la.. Pintu berkunci dari luar, tp dalam dia berpasang..aiseh musykil nih..so bro pn pi la pejabat am sekolah, ada kak Sylvia dlm, bro inta tlg dia bgtau dgn gurun koperasi utk tutup lampu,kipas n radio yg berpasang tuh..

Pastu bro masuk bilik guru balik..... haha, nda lama lagi LM da nak abis, minggu dpn ada masa 4 hari ja lg, sebab hari selasa cuti merdeka kan hehe..so Bro memang sedih la.

kelas 4 sastera: diaorg mmg rock n roll,sporting abis so mmg bro rindu dgn diaorg nih

kelas 1 Cekal: nakal, tapi biasala budak2 kan, bro mesti rindu dgn diaorg yg slalu ja buat bro marah hehehe tpi diaorg ni lucu ba sebenarnya..

kelas 1 Bestari: huhuhu mmg bro aka n rindu gila ni kelas, banyak pak lawak dalam ni kelas, wpun kadang2 diaorg ni bising, tapi diaorg ni fokus kalo bro mengajar..huhu bro selesa ba mengajar 1 Bes nih..

kelas 1 Gemilang: mmg manja diaorg ni..asal nampak bro mesti tegur..hehe mmg kiut ba diaorg.. semua da macam adik2 bro uda diaorg ni..

wel..setiap permulaan mesti ada penamat ida, segala Ketawa,sedih,stress,pkara lucu yg ada d SMK Tenom(my old school juga) nda akan d lupakan..... zeaa.. roger n out

Tuesday, August 17, 2010

DEMAM- 1 MINGGU DA BRO SELESEMA!!

demam + batuk + berhingus = My worst case scenario... waaaa da tak tahan da ni..mau dekat 1 minggu..tak pandai sembuh2...

Monday, August 16, 2010

SELAMAT MENJALANI UJIAN BULAN OGOS UNTUK PELAJAR SMK TENOM

Selamat menjalani Ujian Bulan Ogos kepada semua pelajar SMK Tenom.Diaorg ni akan ambil exam start hari ini(16 Ogos sehingga 19 Ogos 2010 ) Buat yang terbaik dan diharap dapat menjawab soalan dengan tenang....... hehehe Bak kata moto Universiti Malaysia Sabah(UMS): Bertekad Cemerlang!!

All da Best..

Sunday, August 15, 2010

Aku dan Ular Misteri...


Salam semua.. kali ni bro nak cerita nih..kejadian pelik Bro dan makhluk tuhan yang bernama Ular nih.. lama da ni cerita.... terpulang kepada korang nk percaya atau tidak..

Dulu masa bro pindah rumah ke kwsn perumahan Taman seri Mantailang, ni First contact bro dengan Ular tedung Hitam nih. Kan tgh pindahkan barang.. angkatla barang-barang masuk dalam rumah..Bro keluar dr rumah pi bahagian tangki dekat stor(dulu takda stor, stor kitaorg buat stor utk simpan barang)..tgk ja di bwh tangki, ada Dua ekor Ular Tedung Hitam..dengan kepala naik ke atas(mcm gambar di atas tuh) Dua ekor lagi tuh...di bwh tangki..bro pn trus lari pi bahagian depan rumah...bro tak bgtau sapa-sapa la time tuh..

Perjumpaan kedua bro dengan Ular tedung Hitam ni bila Bro balik dari sekolah. Bro dulu pi dan balik dari sekolah jalan kaki ja..ok..bila balik dari sekolah..mo masuk kwsn rumah ja..bro tgk d longkang, naaa ada seekor Ular Tedung Hitam dlam longkang tuh..kali ni sama juga..kepala dia kembang .. waa..bro lari masuk rumah..

Kali ketiga pla.. ni time bro mo masuk Universiti.. Time ni nak jalan uda keluar dari rumah, selepas barang2 masuk dalam kereta. Bila keluar dari kawasan rumah.. Bro tgk di bahagian Busstop di luar kwsn perumahan.. naa ada lagi Ular Tedung hitam tu..dgn posisi yg sama( kepala kembang) ..seramm.. Bro nda bgtau sapa-sapa time tuh..

pastu tu bro tidak pernah lg jumpa Ular tedung hitam tuh...
sebab bro di UMS kan..

baru-baru ni(baru ja tadi), ahad, 11.30a.m, bro pi cuci kain di belakang rumah (haha bro cuci kain jugak baaa)..time mo jemur kain kan..kucing bro..C Toyen nama dia mengiau ni sambil tgk di bwh pokok manggis d blkg rumah..
bro tgk la..Laaa masyaAllah.. ada lg makhluk Tuhan y tu dengan kepala dia kembang smbil tengok bro jemur kain..waaa...lari..bro lari la.. sampai dgn pintu rumah(pintu blkg) bro tgk tu Ular lari uda...dia beredar pi kwsn hutan di blkg..

waa..seram..adakah ular tu datang melawat bro??
entah laa
Wallahualam...

Saturday, August 14, 2010

LAICI KANG??!!!



Wahahaha...kalo pi pasar ramadhan bro mesti beli Laici kang, orang ckp kalo minum air ni bole buang panas..waa....stakat ni mmg buang panas pun kalo bro minum hehhe so kalo ada siapa2 yang mo buat air laici kang ni, ada resepi dia...teng teng teng



longan kering
biji selasih
cincau
buah kembang se mamgkuk
kismis (bewarna kuning)
kacang minyak
halwa kundur
teh cina
gula batu

Basuh dan rebuskan longan kering sampai kembang. Bila dah kembang masukkan gula batu secukup manis dan masukkan kismis. Angkat dan sejukkan. Rendamkan buah kembang se-mang kuk (dalam bekas lain), Rendamkan biji selasih dalam air sejuk (dalam bekas lain),
Rendamkan teh cina (dalam air panas), Bila semuanya dah kembang bolehlah masukkan ke dalam air longan tadi dan untuk teh cina tapiskan dulu. Pas tu masukkan cincau. Lepas tu simpan kat dalam peti ais. Bila nak minum baru diletakkan kacang ..... hehehehehe


p/s: esok mcm mo pi beli lg air lai ci kang hehehe

Friday, August 13, 2010

Aktiviti di bilik guru time puasa...

Huhuhu..bgini la aktiviti di bilik guru time puasa...n juga masa terluang... satu cara untuk merapatkan guru-guru dalam bilik guru ..

mmg Bro nda pandai main carrom nih, tapi mencuba ja la..pengalaman baa..mmg byk skill utk main carrom ni..

apa-apa pn mmg best..cikgu2 yg sporting gila hehehe

SELAMAT BERPUASA!!!


Bro nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua muslimin dan muslimat...dah puasa ke 3 dah ni..heeee~~

First Entry..

Assalamualaikum semua...salam 1 malaysia....
this is my First Entry.. well begitu lah nama nya...
apa-apa yang tersirat di hati...haa..di blog ni la semua yg Bro akan tulis..

Well...introduction...dalam Blog ni biarlah korang kenal aku sebagai 'Bro'.. haha bukan beruk, tapi bro(abang), tu la nama panggilan aku 'abang' kalau di rumah dan 'Bro' kalau di Universiti..haha

Umur bro, masih muda...lagi, dalam umur yang muda ni bersemangat la kalo orang cakap nak buat semua benda..hehe right now, bro sdg menjalani praktikal sebagai seorang Guru muda di pendalaman Sabah----> Tenom. Sebagai guru pelatih la namanya...

sekarang ni bro tgh tunggu masa untuk masuk kelas, so masa terluang bro akan cuba untuk tulis blog ni..wahaha

k la..my first entry..