Copyright

(c)open since 2010

Thursday, September 30, 2010

Di mana aku ar?? Part 2

Jeng..jeng..jeng..jawapannya bilik Kubikel kat Library UMS la..wahaha, ala, sekali skala berseorangan dlm bilik kubikel tu kan apa salahnya, baru fokus n kerja nak siap..nda percaya ckp bro meh??? tgk la bwh..wahahaha

(tada...kunci bilik kubikel kwang3)

Bilik kubikel ni sebenarnya bilik khas utk student yg mahukan privasi utk blaja kt Library UMS nih.. ada banyak bilik kubikel kat lebri nih..so bilih pilih r..kalo cm bro, bro pilih area dekat nhgn pendidikan..wahaha....tgk gmbr bwh.. kecil ja ba bilik kubikel ni beb...tapi ok r utk fokus buat kerja..

(Bilik Kubikel n0 28)

Post sebelum ni bro ckp mo fokus kasi habis kerja kan..huh, x dpt jugak, sebab tadi bro emergency utk buat temu ramah dgn ketua program HT 17....haha x pa r, member x dpt dtg so bro tolong r buat temu ramah tuh...huhuhu sekejap jak d bilik kubikel nih, lagi satu masa byk dihabiskan utk menunggu pensyarah PSMP bro..ala tesis bro.. jam 12 janji...pastu jam 2 ptg baru dpt jumpa..adoii bila r PSMP Bro nak siap ni beb...dia suruh ubah isi kandungan ja..pastu antar.. penambahan sikit ja kt bjgn isi kandunga..yg lain2 da okay... k r...
hehehe...
-OuT-
p/s; bz r dgn tugasan tp sempat jugak Update blog, tapi pasni bz sgt mkgn, byk kerja yg nak buat..adoii...

Di mana aku ar? PART 1


(text dr hpone bro: ko d mana nih? jeng jeng jeng)

SMS 1: "Ko d mana nih?"
SMS 2: "weh bro...bila mo jumpa nih?ko kat mana?"
SMS 3: "ko da jalan da ka? d mana ko?"
SMS 4: "bro.. sori lambat sikit aku dtg, ko d mana?"

Rumusan bagi SMS-SMS d atas, d mana bro sebenarnya??"hahaha
actually harini bro mengamalkan dasar " AKU-NAK-BUAT-KERJA-AKU-KASI-SIAP-DULU-BARU-AKU-BGTAU-AKU-D MANA" (Dushh panjang gila)..hehe

pastu kalo da siap baru dasar diubah kpd dasar: "AKU-DA-SIAP-JOM-ENJOY" hahaha

pack ba arini, so many things to do,
1.Assignment GB (yg tau tu faham2 ja la..hehehe $$$)
2.Projek under Madam Rosy (team bro punya tugasan, esok ada progress report)
3.Ambil my PSMP (harap da kn kasi sah)

so..rasa2 arini mau kasi siap dulu baru senang hati kan..hehehehe kan beb?
tapi berbalik kpd persoalan, d mana bro ar??hahaha bro kan baik ati, bro kasi clue utk korang teka....scroll ar bawah:

(di mana plak nih?? hehehe)

bersambung...........

Wednesday, September 29, 2010

Doing research today!!!

Harini Bro and my buddy, Stearly buat research pasal projek sejarah penubuhan Sekolah pendidikan dan pembangunan sosial(SPPS) under Madam Rosy. So bro and Ster pi la destinasi pertama kami---->Library UMS, okai...first kaunter dpn pintu..tanya punya tanya, dia suruh naik tingkat satu: bahagian Jurnal, pastu bila sanpai sana, dioarg suru naik lagi tingkat 2: bhgn ASEANA, bila da sampai sana... adoii sama juga.. kena suru naik Cansellori (Pejabat Utama UMS la konon2)..

Ok, mo pi sana kna naik tangga batu caves plak..hadoii penat ba..haha di UMS ada tangga batu caves?? ahaha x ba..tu gelaran yg bro bagi..naik tgk?? scroll kat bawah dulu...



(Ni la tangga batu caves tuh..haha panjang sampai ke atas, nampak cam rendah jak tpi huhun kna try dulu ar)

Sampai ja di kemuncak, utk menghilangkan kekapusan (org sbah punya bhs utk kepenatan) bro n Ster pun ambik la gambar sekeliling taman depan bangunan cansellori..haha konon la..mcm pelancong asing konon..haha... gambar bwh, kwn Bro, Stearly tgh ambik gambar guna hpone dia..

(ni la kawan bro tuh, Stearly Das nama dia)

(ni pla gambar yang c ster snap tuh)
Bila da ilang penat kami pun masuk la bangunan Cansellori..haha trus ke Muzium UMS utk cari data..pi kaunter depan tu n tanya2 ar pasal maklumat yg kami cari n trus masuk muzium UMS..


(Pintu depan Muzium UMS, ada masa pi r tgk)

Abis ronda2 d Muzium UMS, bro n ster pi bahagian perhubungan korporat untuk cari majalah suara sepanggar n buku2 pasal konvo di UMS nih..hahah jumpa r org2 di bhgn perhubungan korporat...ok r layanan diaorg..wpun bz dgn konvo yg akan dtg, dioarg ttp bantu... ok..lepas kutip data d sana kitaorg pn balik ke SPPS utk jumpa Madam, d SPPS jumpa plak team Aliv and Team Emma( diaorg pun team lain dalam projek yg sama cm bro, tpi tugas yg lain).. so bila da berjumpa, apa lagi pi laa makan kat library UMS utk hilangkan stress wahahahahaha.. scroll bawah..jom kenal kawan-kawan bro...

(dari kanan: Nagien, liza, Aliv, Stearly, Dewi and Emma)

hahaha..lepas tu bro pun balik bilik ar...penat, banyak berjalan satu hari ni... end of the day..
-OuT-

Tuesday, September 28, 2010

Tengok Wayang Time!!!!!!!

Well...post bro yg lepas ada bro bgtau kan pasal Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole, ala, cerita pasal animasi burung hangtu tu..haha hari bro tekad mo pi tgk, n mangsanya siapa yg di heret pi tgk cerita tuh??? c ah Siang la..so kitaorg pun pi la one B.... sampai2 ja kitaorg naik tgkt atas..mo beli tiket la beb...tgk2..lenggang ja kaunter tiket tuh..haha mmg la, hari selasa, mana la ada ramai org, mungkin hujung minggu beb ramai orang... so Bro pn beli r tiket..

(sunyi sepi kan??tak da ramai org da.... haha)

Okai...time beli tiket tu wahaha bro nk kabar, kitaorg baru org ketiga yg beli tiket tu..hadoiyaiiii.. tapi tu x melemahkan semangat bro..tetap jua mo tgk Filem nih..sorang2 ka tgk..mesti tgk jugak.. hahahaha so beli tiket n tunggu waktu utk tgK wayang nih....


(Tiket da ada dlm tangan beb...)


bila hampir masa kitaorg masuk ar dalam panggung tu...la...hapeh betul, sikit ja orang(kalo bro kita dlm 10 orang jak) whatever...layan jak laa..bro dtg bukan mo tgk orang laa...tgk wayang laa
hahaha..so wayang pun mula......

(tada..sempat jugak snap..haha adoiii)

Cerita nih memang best ar..pi la korang tgk. kalo yg da tgk tu ok r..x kisah wahahah tp kalo yg blom tu pi ar tgk..best la bagi bro..walaupun filem animasi tapi ok what??? korang jgn bagi prasangka buruk r dgn filem animasi ni beb...lagi ok dr filem2 yg lain(spt revenge of the cobra, hampeh betul la beb) hehehehehe..tapi bro bayangkan tgk filem ni dgn effect 3D..huiyoo lagi best beb...K r post utk arini..
-OuT-

TERKUNCI!!

Well arini dimulakan dengan kejadian Bro xdapat masuk dalam bilik sebab kunci tertinggal dlm bilik la beb..adoiiyaiii....cmna ble jadi cmtu..Bro no mmg jenis pelupa laaa..ni yang susah ni..camna nak masuk ar..dah la tak pakai baju n pakai short jak(baru nak mandi beb)..adoii
(ni la kunci bertuah tuh..adoii)

so bro pn pi la bilik jiran bro, c Ah Siang..haha budak ni blom bangun lagi..bro pi tingkap bilik dia, bangunkan dia n pinjam hpone dia.. hpone bro kan dalam bilik, xdapt nak ambik..adoii.. so bro pn SMS r Idruz, minta dia tlg bgtau Nafi(nafi n dedek stay dlm bilik bro, so diaorg ada kunci), minta dioarg balik tlg bukakan pintu wahaha

ok..pastu bro pn masuk r bilik c Ah Siang nih..laa tido lg ni budak, kwn dia emergency pn xnak bangun..apala pnya kwn nih wahahaha..so tunggu punya tunggu..c idruz pal dtg bwa kunci wahaha..c nafi xdpt dtg sbb tgh dating hehe..dia tlg buka kunci guna kunci nafi..haha thanks idruz...my buddy ba tu..hehe..last2 dpt jugak masuk bilik..hahaha

well..well..well.. memang permulaan yg baik kan arini??hahahaha
thanks to my juniors yg membantu hahaha
-Out-

Monday, September 27, 2010

Lepak@cafe CD

Sedang bro Bz update blog bro, jiran bilik bro, C Ah Siang bawa pi minum kat Cafe CD..
bila kena ajak baru bro lapar..so bro pun terus setuju and kitaorang pn pi la Cafe..haha


so sampai kat Cafe CD, ramai jugak la orang....ramai yang tengah on9 n tgh makan.. biasa r cafe kan..so kitaorg pn cari tempat duduk di Cafe, pastu order makanan dan minuman..hahaha

kitaorg order yang biasa2 jak ar..Scroll bawah kejap...


(milo ais @ milo ping)


(Burger Telur wahahaha)

Pastu Bro dan Ah Siang pn makan ar..tapi yg sedih betul, bro order 2 burger telur, yg datang 1 burger telur n satu burger ayam..Bro salah order ka??haha lantaklaa makan jaaa..lepas makan, tgk tgk c Aliv dtg so kitaorg pn stay lama lg borak2 kejap..pastu diaorg lepak kat bilik..Nafi and dedek blom balik lagi.. aisehmen, mana la dua orang budak ni pi??kan diaorg ada midterm besok..hahahaha nnt kamu dua ah...

-OuT-

Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole

waaa...filem animasi lagi.. bro nak tgk r..
da 2 kali pi tgk wyg,,nak tgk wyg nih tapi mesti tak dapat..kbykn kwn2 xsuka tgk filem animasi..

haha tapi bro suka...2 kali pi tgk wyg, first time tgk DEVIL(ok best..so bro tak kisah)..


kali kedua tgk REVENGE OF THE COBRA, ni lagi hampeh, menyesal tgk wayang nih waaaaa...

tapi time tu ikut undi majoriti...ramai yg mo tgk filem nih..so melepas laa lagi..

well..knp tak suka tgk filem animasi??

ntah..ok baa filem animasi.. mungkin sebab setiap org ada minat yg berbeza kot..kan?? bro pun tak pasti laaaaaa....

Mesti tgk jugak wayang nih..tak kira...wahahaha
-oUt-

BAD MOOD


Bila cakap pasal bad mood, well, knp kita mesti bad mood?? sebab ada pekara yg terjadi yg kita jangka akan terjadi tapi tak terjadi??
ada seseorang yang buat kita marah? kerja tak menjadi?
well..tapi apa yg pasti bagi bro, Bad mood ni wat bro tak selesa, so bro pasti akan marah org di sekeliling, so utk mengelakkan mungkin penumbuk atau penendang dilepaskan...
bagus bro slow down kejap n cari tmpt utk bersendiri...well maybe tido or something..
ada cara ka nak buang bad mood nih, tak tau ar....
Menurut Ahli Psikologi,Bad mood ini sebenarnya akan menjejaskan produktiviti kerja dan kekreatifan minda kita. Oleh itu ada beberapa cara yg bole kita ambil untuk mengatasi masalah Bad Mood nih:
1.Bersenam
-Dengan melakukan aktiviti senaman, badan kita akn mengeluarkan peluh. Satu zat yang dikenali sebagai Zat endorphine akan dikeluarkan oleh tubuh dan akan menyebabkan badan kita berasa segar dan nyaman.Sebab itu la kalo kita tgk kebanyakan ahli sukan nih kelihatan fit dan happy ja selalu.kan??sebab dgn bersenam kita kan lupa apa yg kita bad mood kan tu..
2.Ketawa
-ni yang selalu bro buat...Ketawa...huhu ketawa ni akan merangsang pengeluaran endorphine dan serotonin, sejenis morfin untuk badan yang baik untuk otak. ketawa dalam jangka masa 5-10 minit akan merangsang pengeluaran zat ini dipercayai mampu membuat badan dan otak kita menjadi lebih tenang.
3.Relax
-ambil masa untuk relax. relax ni banyak caranya.Tidur satu cara untuk relaz.. dengan membayangkan kita berada di tepi pantai pn salah satu cara untuk relax. Ini bergantung dengan individu itu sendiri bagaimana kesesuaian mereka untuk relax.Apa yang penting, relax ni akan membantu meregangkan otot-otot yang stress..
-satu cara bro..kalo bad mood, genggam tangan kita..rasai kemarahan kita, pastu leraikan genggaman tangan tu secara pelahan-pelahan, lambat laun badan kita akan relax..hahaha
4.Menangis
-well..prcaya atau tidak, menangis akan membantu menghilangkan bad mood kita nih..knp??
menangis akan membantu mengurangkan ketegangan dalam badan. Ibarat kemarahan kita akibat bad mood itu ilang bersama-sama air mata yang mengalir..cewahhh
5.Menulis
-hahaa mcm bro wat skrg, bro bad mood, bro menulis..menulis bagus untuk hilangkan bad mood kerana menulis ni ibarat satu terapi kepada kita. Apa yang kita Bad mood kan tu kita curahkan kepada perkataan.lenih baik daripada memukul orang kan?hahaha dengan menulis, kita mampu mengilangkan apa yang kita marah atau bad mood tgu, di samping dapat membantu kita mengenali diri sendiri..ok kan??
So..5 cara menghilangkan Bad mood..Bad mood bro pn ilang da dengan menulis post nih..haha berkesan, i tell u..the truth is out there~~~
hahaha
-out-

Sunday, September 26, 2010

KK di waktu petang (area Centre Point)

halooo...kelmarin bro n kawan jalan2 r bandar Kota kinabalu.
sebab lama da x kuar pi jalan2 ramai2 kan.. so kuar dr tengah hari sampai petang..
bro and da geng tgk r wayang..

nak diceritakan,wayang yang kitaorg tgk tu mmg hampeh la plak..jgn tgk revenge of the cobra..something like that tajuk dia..mmg hampeh filem tuh, penuh dgn ketidakfahaman betul.. bro pun tido ja time tgk wyg tuh..siap berdengkur lagi...haha

ok, pastu jalan2 sekitar CP, n pulang ikut citybus mo pi terminal..

semntara tnggu bas ni, bro tgk la pokok2 sekitar Cp nih..waa cantik ooo..so bro pn ada la snap guna hpone bro yang murah tuh..nak tgk??scroll bawah...


(Ada lampu-lampu lg tuh..wahaha )


ada macam SPIRIT TREE dalam filem avatar ka??kalau tidak pernah tgk..google it...haha
-out-

Kembali ke UMS

Salam, Dah dekat 1 minggu lebih kat sini baru Bro mau tulis post nih, bz r dengan membuat tesis Projek Sarjana Muda Pendidikan(PSMP), nak antar da tuh.Alhamdulillah, abis da LM 3 bulan kat SMK tenom, sekarang kembali ke bumi UMS, meneruskan misi sebagai seorang mahasiswa..hahaha kembali sebagai SUPER SENIOR, apa tidak, kursus pendidikan ni ambil masa 4 tahun, kebanyakan kursus lain ambil masa selama 3 tahun ja, so kira paling tua la di UMS nih..

Balik UMS, means kembali bergelumang dengan assignment dan aktiviti-aktiviti lain..haha tapi bro da tak kisah..4 tahun da sibuk dengan benda2 tu smua.. tapi yg pali bro suika dpt jumpa kawan2 semua balik, my geng gaban and juniors..hahaha best beb dgn diaorg semua, gila-gila remaja...okai, ni post permulaan Bro sejak balik UMS ni....more to come
-Out-