Copyright

(c)open since 2010

Monday, September 27, 2010

BAD MOOD


Bila cakap pasal bad mood, well, knp kita mesti bad mood?? sebab ada pekara yg terjadi yg kita jangka akan terjadi tapi tak terjadi??
ada seseorang yang buat kita marah? kerja tak menjadi?
well..tapi apa yg pasti bagi bro, Bad mood ni wat bro tak selesa, so bro pasti akan marah org di sekeliling, so utk mengelakkan mungkin penumbuk atau penendang dilepaskan...
bagus bro slow down kejap n cari tmpt utk bersendiri...well maybe tido or something..
ada cara ka nak buang bad mood nih, tak tau ar....
Menurut Ahli Psikologi,Bad mood ini sebenarnya akan menjejaskan produktiviti kerja dan kekreatifan minda kita. Oleh itu ada beberapa cara yg bole kita ambil untuk mengatasi masalah Bad Mood nih:
1.Bersenam
-Dengan melakukan aktiviti senaman, badan kita akn mengeluarkan peluh. Satu zat yang dikenali sebagai Zat endorphine akan dikeluarkan oleh tubuh dan akan menyebabkan badan kita berasa segar dan nyaman.Sebab itu la kalo kita tgk kebanyakan ahli sukan nih kelihatan fit dan happy ja selalu.kan??sebab dgn bersenam kita kan lupa apa yg kita bad mood kan tu..
2.Ketawa
-ni yang selalu bro buat...Ketawa...huhu ketawa ni akan merangsang pengeluaran endorphine dan serotonin, sejenis morfin untuk badan yang baik untuk otak. ketawa dalam jangka masa 5-10 minit akan merangsang pengeluaran zat ini dipercayai mampu membuat badan dan otak kita menjadi lebih tenang.
3.Relax
-ambil masa untuk relax. relax ni banyak caranya.Tidur satu cara untuk relaz.. dengan membayangkan kita berada di tepi pantai pn salah satu cara untuk relax. Ini bergantung dengan individu itu sendiri bagaimana kesesuaian mereka untuk relax.Apa yang penting, relax ni akan membantu meregangkan otot-otot yang stress..
-satu cara bro..kalo bad mood, genggam tangan kita..rasai kemarahan kita, pastu leraikan genggaman tangan tu secara pelahan-pelahan, lambat laun badan kita akan relax..hahaha
4.Menangis
-well..prcaya atau tidak, menangis akan membantu menghilangkan bad mood kita nih..knp??
menangis akan membantu mengurangkan ketegangan dalam badan. Ibarat kemarahan kita akibat bad mood itu ilang bersama-sama air mata yang mengalir..cewahhh
5.Menulis
-hahaa mcm bro wat skrg, bro bad mood, bro menulis..menulis bagus untuk hilangkan bad mood kerana menulis ni ibarat satu terapi kepada kita. Apa yang kita Bad mood kan tu kita curahkan kepada perkataan.lenih baik daripada memukul orang kan?hahaha dengan menulis, kita mampu mengilangkan apa yang kita marah atau bad mood tgu, di samping dapat membantu kita mengenali diri sendiri..ok kan??
So..5 cara menghilangkan Bad mood..Bad mood bro pn ilang da dengan menulis post nih..haha berkesan, i tell u..the truth is out there~~~
hahaha
-out-

6 comments:

yaya_mysterious gurl said...

well,,npa eik org yg bad mood sllu suka tdur???huhuhu,,mcm yaya jgak..haha..
nmpknya ada yg wat bro skit htikn..coz,,bro bknnya pnas baran orgnya,,i knw..hehehe..^_^
klu yaya bad mood,,yaya akn diam..and kdg kala tu nngis je,,huhuhu..tpi klu marh cpat2la ambl wudhk yea.(",),,

Roughneck said...

betul3..tu la..tidur tu terapi ba..ble kasi ilang marah..so kalo bad mood tdo la..hahaha

yaya_mysterious gurl said...

hahahahaha!!!!~yeah gud3,,klu x ada la mngsa tu jwbnya...

Roughneck said...

yaya:hahaha kompom punya tu..ada la yg jd mangsa bad mood karang

yaya_mysterious gurl said...

hahahaha..sapa la tu kn,,huhuhuhu..
unlucky!!!!dush!!!~
huhuhu..^_^

Anonymous said...

Jom rileks jap....


Seorang guru tadika sedang memupuk rasa percaya diri kepada pelajarnya-pelajarnya. Guru tersebut meminta mereka untuk memperkenalkan diri sekaligus memberitahu tentang cita-cita mereka.

Abu berdiri dan berkata, "Nama saya Abu bin Dolah. Bila besar nanti saya ingin jadi juruterbang, jadi bolehlah saya pergi ke Australia, Eropah, Iraq dan sebagainya".

"Bagus Abu. Terima kasih. Siapa lagi?", tanya cikgu.

Seorang pelajar perempuan yang duduk di tepi berdiri dan berkata, "Nama saya Noni binti Samad. Kalau besar nanti, Noni nak jadi suri rumah tangga dan mempunyai anak-anak yang comel".
"Bagus. Jadi suri rumah tangga merupakan cita-cita yang mulia. Siapa lagi?".

Seman berdiri dan berkata, "Saya Seman bin Leman, bila besar nanti saya bercita-cita untuk membantu Noni mencapai cita-citanya...".

Begitulah ceritanya: cita2 bila besar nanti....hihi

Smile always....