Copyright

(c)open since 2010

Tuesday, April 26, 2011

DOA-DOA SEBELUM DAN SELEPAS PEPERIKSAAN

Assalam semua..memandangan FINAL EXAM kat UMS ni da menjelma..so Bro nak share la post kali ni senagai panduan kita bersama:

DOA DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA

(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"


Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan

(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)
Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan

(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)


Doa memohon kejayaan cemerlang

(DIBACA SEBELUM TIDUR SETIAP HARI SEHINGGALAH KEPUTUSAN PEPERIKSAAN DIUMUMKAN)
(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da' wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

Credits to my Junior, Azyannie Atifah Ag Tanjong.

p/s: semoga kita semua beroleh kejayaan yang cemerlang nanti.Amin.

Monday, April 25, 2011

Mini pasar Malam kolej kediaman CD

Al-kisah..masa tgh study di waktu petang yang panas... tiba-tiba ada aroma datang dari luar masuk ke dalam bilik.. Eh, bau apa ni? stress sgt ka study sampai bau-bau makanan pn ble dirasa?? Perasaan menjadi gundah gulana, tidak dapat fokus sebab kehadiran bau-bauan itu begitu mencabar hati dan perasaan.... hahahaha

Bro pn kluar la dr bilik.. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaH! ada mini pasar malam la dekat dewan serbaguna kolej kediaman CD! ni yg bagus ni..hahaha time tu masih lg abang2 n kakak2 pasar malam tu tgh susun2 brg2 diaorg,so bro bercadang mau pi la nanti ptg... apa yg ada di mini pasar malam tu?? scroll bawah:)

Jeng-jeng jeng... mcm biasa laa...ada burger, air tebu, pisang goreng........ sodapppp

Wajib ada kalo pasar malam, walaupun mini pasar malam... Sayap ayam panggang dan yang berkaitan (tak dpt nk sebut sbb time taip ni blom sarapan lg..laparrrrrrrrrr) hahahaha ni la gerai yang paling laku kat sini bro rasa :)

sebelah sini plak ada banyak jenis kuih muih terhidang utk tatapan student2 nih.. hahaha walaupun mini pasar malam ni anjuran kolej kediaman CD tapi ada byk jg student kolej kediaman lain datang (cm kami ar) hahaha

tapi bro rasa bgs ar anjuran nih.. timing dia, mini pasar malam ni dioarg buat time minggu final exam, jadi mana-mana student yg stress lapar tu bole la lepak2 kat sana..sambil makan2 ble jumpa kawan2...hahaha anyway bro nak ucapkan SELAMAT MENJALANI FINAL EXAM kepada rakan2 dan junior2 kat UMS, all da best ar utk korang!! :)

Sunday, April 24, 2011

STRESS MANAGEMENT : The Two Tower

Ahaaaaaa...tgk tajuk pn ble tau..hahaha Stress gila beb study mudi nih. Al maklumla FINAL EXAM da dekaaaaaaaaaaaaaaaaat sgt2 hahaha. Bro skrg pn break dr study td dr jam 9.00 pm. Haha sbb bro nda pandai2 fokus belajar, main FB , Blog n main cityville jak kerja.. Bro ambl satu alternatif penuh iaitu OFF LAPTOP wahahahaha..pastu baru dpt bljr, sbb punca utama penyebab tidak belajar sudah di singkirkan = = "

Oh yaa..balik ke tajuk post arini (duh..perenggan kedua baru mau masuk isi ka beb?) Stress management, gila weh blaja nih..otak ble jadi penat. So, Bro td pn uda pening pening lalat la blaja. Bro tutup laptop n tahan diri dari buka laptop n lepas jam 12 am baru ble buka kejap utk on9. haha tapi sebagai Meraikan kejayaan sementara FOKUS STUDY n menguruskan STRESS balaja hampir 2 jam tnpa henti tadi bro telah mencipta satu seni yang dinamakan...... (Scroll Bawah pls..)






"THE TWO TOWER"

Muahahahahahaha...(gila ka apa budak nih??) hasil seni sememangnya unik ya tuan2 dan puan2.. gabungan masyarakat majmuk peralatan tulis menulis, jika berminat, sila hubungi Tuan empunya blog wakakakaka....

Cara buat dia senang jak:
1.kumpul segala peralatan menulis yg korang ada
2. susun la ikut kreativiti
3. Siap!

hahahaha sonang ja ba tuh :)

CABARAN UTK KORANG:
kalau dapat buat design lain yang lebih baik dr rekaan THE TWO TOWER, bagitau Bro, n tunjukkan bukti bergambar. Bro akan kasi masuk dalam ni blog heheheheh :)

apa-apa pun, buat nih benda mmg perlukan fokus, so secara tidak langsung stress belajar akan dipindahkan ke perkara lain (fokus buat benda ni plak).. tapi HARUS diingat, jangan stress plak buat benda nih..kang jadi salah satu punca stress hahahahahahaha

Roger n Out (nak sambung blaja la beb)

Saturday, April 23, 2011

Friday, April 22, 2011

Riadah Petang Enchek HasroL

Riadah petang.. Istilah yang tidak sinonim dengan Bro la..hahaha tapi semenjak dua menjak nih Bro Rajin plak turun padang untuk beriadah. Haha mesti penangan stress blajar utk Final ataupun Arahan Misi Mustahil #16: Jogging. Tapi ok apa kan beriadah di waktu petang daripada tidur hehehe.

Ok, selalunya aktiviti riadah yg bro biasa buat jogging atau walking. Starting point bermula di laluan tepi masjid dekat Bangunan UMTP pastu jogging ke arah tangga menuruni ke taman yang terletak diantara Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan dan Sekolah Perhutanan Tropika Antarabangsa, pastu bergerak ke arah kompleks Sukan UMS..jeng jeng jeng ..cm tu la aturcata dia hahaha..

Tapi harini ni jadual nya berbeza sebab junior bro : Idruz call n bawak main Bola tampar. Bola tampar tu bro yang simpan. Kami semua collect2 duit beli Bola utk main time free. So bro pn Ok jugaklaa... Scroll Bawah kejap ehehehehe

Ni la bola tampar tu...ok jugak la main dengan ni bola.. puas daripada bola yg kami beli first tuh.. tu bola mmg haram jadah..main x sampai 2@3 hari da rosak. Hahahaha yg bola baru ni ok sikit. Sambung cerita.. kami pun turun laa.. C idruz ni cakap ramai yg turun, last kami 5 orang ja yg turun. Bro, Idruz, Sobri, Perman n Syah.. laa x cukup kuota laa. Tapi trus dengan semangat kesukanan kitaorg main jak la..ala-ala bola tampar pantai (2 org main)..hahaha pastu tu dekat jam 5.30 diaorg ajak balik..tapi Bro ckp Bro mo pi sambung jogging kejap... scroll gambar bawah tuh :)

Tgk laluan gambar atas tu..hahah time bro jogging kan, takda org..apa lagi jogging sampai pijak daun2 kering tu wakakakaka jogging kali ni laluan dia berbeza daripada laluan yg bro bgtau kat atas tu.. kami main bola tampar kat gelanggang depan Pusat Rawatan Warga UMS, So bermula dari sana bro jogging, turun ke arah Bangunan Suksis, belok kiri and jogging sampai stadium Hoki UMS (sila ikut imaginasi masing2 arr wahahaha).. pastu dari sana, singgah dekat taman yg ada alat senaman warna hijau(tak tau la apa nama dia Beb)..pastu walking round 2 kali trek dalam stadium UMS...hehehe (percaya atau tidak terpulang arrr )

penat2 tuh..naik bukit kecil dekat stadium..lepak kat tepi jalan n SNAP gambar atas tuh guna handphone X3 Bro..hahaha best jugak lepak sana beb..jiwanggggggg wahaha, ok..pastu berjalan kaki pulang ke bilik (ingat naik bas??hahaha)

The ENd

Timbaland - Marching On (feat. One Republic) HQ

EARTH DAY 22 APRIL 2011 What will you do to be greener this year?



Earth Day is on April 22, 2011..HAPPENING RIGHT NOW PEOPLE!!!. It's a great time to learn about our planet and how to take care of it.
So, me as future Geography Teacher also wanna share to you these Simple Ways to Celebrate Earth Day Every Day :)

BYOB-Bring Your Own Bottle (and Bags):
Americans create 300,000 tons of landfill waste every year just from shopping bags, according to the Clean Air Council. (and now think about landfill waste from of the world, how many is that??) This does not include all the plastic cups and utensils we often use mindlessly! Most of the waste can be avoided if we make an effort to buy reusable items that can be used throughout the day. The solution is simple: spend money now on quality reusable items, and the benefits will far outweigh the costs.
Purchase reusable bottles like Kleen Kanteen, or buy reusable tote bags from your local grocery stores. If you’re one of those people who can't start your day right or have a conversation until you’ve had your morning coffee, then buy a thermal coffee mug to fill at the coffee shop or at work. You can also find everything from reusable sandwich bags to utensil sets. Invest in a water filter likeBrita to keep filling your reusable bottles, and remember to keep tote bags in the trunk of your car for spontaneous purchases.

Say Hello to Your Farmer:
Make it a weekly habit to shop at local farmers markets such as the Tamu on Sunday mornings. Buying produce grown by local farmers allows you to eat the tastiest and freshest foods that have had the least impact on the earth. Some foods sold at grocery stores could have traveled roughly between 1,500 miles to 2,500 miles before it reaches your plate, according to Brian Halweil author of the book “Home Grown: The Case for Local Food in a Global Market.” The shorter the distance the food is traveled, the less energy and fuel are used, creating less pollution and waste.
By shopping at your local farmer's market, you’ll also be more informed about where your food is coming from, what’s in season and have the opportunity to talk to farmers who are growing your food. Supporting your local farmer also means supporting your community, which is always an easy way to give back.
Just think, the apple from your grocery store may have more mileage than you do, so bring your reusable bags and start shopping in the sun!

Make Power Strips Your Friends:
Leaving the television and other video equipment plugged even when they are turned off can lead to energy being lost or “leaked,” according to the California Energy Commission. Electrical appliances often draw standby power, consuming power 24 hours a day and amounting to nearly 10% of electrical use in your home. Instead of having to unplug every item after use, plug appliances inpower strips so you can switch them off before leaving the house or going to bed. Most of us wouldn’t keep a faucet running when not in use, so we should apply the same approach to our electricity. A simple click of the switch can make a world of difference!

Beat the Heat:
Simply switching the temperature of the water for your washing machine from hot to cold can save a lot of energy. Nearly 90 percent of energy used when washing clothes stems from heating up the water, according to the U.S. Department of Energy. If you’ve got tough stains on clothes, spray stain removers like Shout and gently scrub before throwing them in with the rest of your load.

Breathe More Fresh Air:
In this digital age, it can be easy to forget what our friends and relatives look like beyond their Facebook profile photos. If we spend more time outdoors, and less time watching TV or instant messaging, we can save a lot of electricity in the long run. We can also save more on our electricity bills, since 60% of the electricity used in our homes is used for lighting and appliances, according to U.S. Energy Information Administration.
When we're busy at social gatherings and events, we spend less time texting and e-mailing, therefore spending a lot less time plugged in. Instead of playing a sports video game for hours, go out and actually play the sport. Try to plan a picnic with family or friends at your local park, or catch up with your colleagues face-to-face at a tea or coffee shop. And don't forget to bring your reusable mug!
The bottom line is that "going green" shouldn't be treated as just a fad whenever Earth Day comes around. Green living is a matter of implementing easy and simple changes into your daily routine that can help save the earth today and preserve it for many generations to come.

What will you do to be greener this year?

Source: Cerritos and Artesia

Thursday, April 21, 2011

Misi Mustahil #17: "Tulis 10 Gangguan belajar utk Mr.Hasrol"

Misi mustahil #17 telah keluar pagi tadi dan arahan yang diterima berbunyi "Tulis 10 Gangguan belajar utk Mr.Hasrol"(myself)

1. Facebook (awal pagi trus on laptop n on9.. adoii :)

2. CityVille (buka facebook sbb nk main benda alah ni laa hahaha oh ya level 23 da aku beb)

3. Makan (bila da main game ni rasa lapar ... kuar makan kt cafe, msk meggi etc..)

4. Tidur (bila perut senang hati..ngantuk plak.. bantal aku menari joget da kat ujung tu)

5. Panas (tak dapat tidur/blaja sbb bilik aku panas..bawah bilik aku tu ada lava mungkin mengalir haha)

6. Boring (bila boring balik2 kluar bilik lepak luar bilik tgk busstop..my faveret part hahaha)

7. Tango (nama kucing itam putih dekat blok slalu bwa aku main hahahaha)

8. Tumblr (sbb aku reblog gambar2 baik punya)

9. Handphone (al maklumla aku ni kaunter pertanyaan..smua benda org tnya aku wakakakaka tpaksa reply, nnt mrh plak)

10. bole aku ckp ulang balik dr no 1- 10??

yessss...misi mustahil #17 selesai...

yg misi mustahil #16 masi on ka?yang arahan berjogging??hahaha kalo aku rajin aku turun joging ar..

tapi semenjak dua menjak nih rajin da aku turun jogging.. :)

bravo to Mr.hasrol :)

AL-Kisah dalam bilik :)

Assalam smua..wah, perasan ka atau tidak arini cuaca dalam bilik bro panas gila!! ahahha arini stay bertapa dalam bilik jak.. belajar sendiri2 dulu. Final Exam da minggu depan so secara automatiknya benda yang malas mau buat (study) akan berjalan dgn sendirinya.

Okai... tidak di nafikan cuaca yang panas ni menganggu proses P&P dalam bilik darjah..ehhh dlm bilik.. Okai..kita scroll bawah :)

Secara gambaran ruang meja belajar Bro (amaran: meja disusun seolah2 ada proses pembelajaran berlaku disitu wakakaka). Weh, ada belajar juga baa... hahaha awal pagi bangun belajar baa..tapi start masuk jam 10 am..ntah kenapa bilik tiba2 bertukar panas yang amat sangat..berpeluh2... adoii..scroll bawah lagi..

Maka Bro pn menjengukkan diri ke luar tingkap.. aik? mcm aman damai permai sentosa bahagia selamanya jak view dari tingkap.. Cuaca mcm mendung jak?? tapi knp panas??? secara automatiknya hipotesis mengandaikan panas cmni akan mengundang awan nano yang bawa hujan wakakaka....

So sebagai langkah mengatasi keadaan (aik..apasal ayat aku arini skema semacam jak??kwang3) Bro pn tutup langsir..so bilik agak gelap, namun kepanasan bilik tu berkurangan sikit laaaa..tapi tiba2 keadaan yang panas yang bertukar sejuk tu telah membawa kepada permasalahan baru dimana:














Wahahaha mengantuk la pulak??waaaaaaaaaaaa..cm na mau blaja ni weh........ kwang3

Mr.Hasrol Roger n OUT!

Wednesday, April 20, 2011

Memori Latihan Mengajar datang balik

Assalam..da lama Bro tak UPDATE Blog nih..huhu so sebelum bro kuar arini atas URUSAN SERI PADUKA BAGINDA, Bro mo post ar Edisi khas kenangan semasa Latihan Mengajar dulu. Waa dekat 8 bulan da semenjak Bro menyelesaikan Latihan Mengajar kat SMK Tenom, Sabah. Sekarang pun da masuk Sem terakhir da Bro kat UMS, dan Insyaallah pasni akan menempuhi REALITI sebenar sebagai seorang insan yang bergelar GURU..chewah ko bro..ayat tu ba kwang kwang kwang

Ok, td time lps belajar/menelaah di waktu pagi (tipuuuuu wh, dia main CITYVILLE kat FB weh hahaha) Bro buka la album latihan mengajar kat FB tu..cek pun cek, terkenang memori suka dua time Latihan mengajar.. Jom scroLL gambar kat bawah jom..

hahahaha gambar atas nih..time rehat ni, main carrom dgn cikgu2 lain..yang mahal sana Penolong kanan , Cikgu Alias pn ada juga main time tu hahaha sporting abis la cikgu alias, paling suka dgn cikgu2 kat SMK Tenom, memang banyak membantu aku sepanjang proses latihan mengajar dgn pandangan, nasihat dan pedoman utk menjadi seorang guru. :)

Ha..gambar yang ni pulak dengan Kelas 4 Sastera (sekarang dah ting 5 da dioarg ni), bro mengajar Sejarah dgn kelas nih.. waaa...ni kelas memang bro gelar ROck n RoLL!! hahaha pelajar2nya memang sporting habis. Yang mengharukan, hari terakhir Bro mengajar kat sana kan, time kelas diaorg menyanyi lagi n bagi hadiah.. kelas ni juga yg paling sporting bila ada pensyarah Bro datang untuk menilai Bro..hahaha best la dioarng nih.. Hope korang akan berjaya dalam SPM x lama lagi.
Heeeeeeee..ni plak dengan kelas tingkatan 1 Gemilang (sekarang dan tingkatan 2). Bro ajar Geografi dengan kelas ni.. Diaorng ni memanggggggggg la KIUT hahaha. Bro slalu juga ketawa dengan gelagat nakal diaorng ni..pandai2 budak dalam kelas nih. Sekarang pn masih ingat dgn Bro, kalo diaorg nmpk bro on9 d FB..adala yg pi menegur hehehe... miss them so much.. :)

selain dua kelas di atas, ada juga kelas 4 sains, 1 bestari dan 1 cekal bro ajar. Sejarah n geografi jak la, sebab memang major n minor bro.,.xdapat cari gambar ba..nda tau di mana da bro letak gambar2 bro..
Akhir sekali sebelum menamatkan entry ni, Latihan Mengajar......mmg la beri pengalaman yang tidak terkira.. thanks to Cikgu Timothy dan Cikgu Melda (guru pembimbing bro) atas tunjuk ajar dan panduan yang berguna, Terima kasih kepada Pengetua dan Cikgu Alias atas segala kemudahan dan bimbingan semasa berada d SMK Tenom, Cikgu2 kat SMK Tenom, mmg Warga pendidik yang tidak jemu2 mengajar dan mereka memang happening dalam bilik guru. Student2 SMK Tenom, yang sememangnya menghormati guru dan keep it up!

Me as a TEACHER from now on. Gambate MR. Hasrol! hehehe

okai, da nak bersiap da ni mau kluar dr bilik n ada urusan ptg,
thanks 4 viewing my blog, jangan lupa komen n follow ar..

Mr.Hasrol Roger n Out!