Copyright

(c)open since 2010

Sunday, August 21, 2011

Aku pun pandai masak: Edisi Onion ring

hahaha.. sapa bilang bro nda pandai masak??
main buang ja bahan-bahan dalam periuk yg panas tu kira masak la.. tak kisahlah kalo jadi atau tidak hehehe...Well, sebelum kita bincang pasal Onion ring ni Bro nk cerita la yg ada satu habit bro kalau stay d rumah, Channel yg bro pertama sekali akan buka n tengok adalah:
"CHANNEL MEMASAK".

haha, haha bukan channel movie, anime ataupun sukan tapi MEMASAK!! I don't know why, but satu benda yg Bro suka tgkdioarg memasak. Tak kisahlah MASTERCHEF ka, HELL's KITCHEN ka, Kylie Kwong cooking ka, Jamie oliver ka,...Bro akan tgk.. Percaya atau tidak?? hahaha but realitinya me don't know how to cook. (kalo maggi, masak air, goreng telur tu Expert laaa). Me minta tgk dioarg memasak ja :)

Well.. at least ni la satu benda yang Bro pandai masak----> Onion Ring (daripada langsung tak cuba n tak pandai masak??).. Ok Ladies and Gentlemen, start your engine:

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 biji bawang besar
  • 7 sb tepung gandum
  • 2 sb tepung jagung
  • 1/2 sk baking powder
  • 1/2 sk gula halus
  • garam secukup rasa
  • serbuk lada sulah/hitam secukup rasa
  • 1/4 sk serbuk cili
  • 1 biji telur
  • 125 ml susu segar
  • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam

Cara-cara memasak:
1. Kupas bawang besar n potong/leraikan dia kpd bentuk gegelang
2. campur ja semua bahan2 kering dlm mangkuk tuh (senang kan?hahaha) pastu gaul rata.
3.masukkan telur and susu dalam mangkuk berisi bahan2 kering yg korang da gaul tadi kan..
4. pastu kacau adunan sampai sebati...pastikan jangan terlalu cair ar beb
5.kasi panas minyak... celup bawang dalam adunan n goreng sampai kuning keemasan.
6. angkat and tos.
7. tunggu apa lagi..bedal laaaaaaaaaaa hahaha

p/s: Sonang kan? kalo bro pn ble buat apa la lagi yg expert2 mcm korang..
so, layannnnnnnn



No comments: