Copyright

(c)open since 2010

Thursday, November 10, 2011

PAK CIK tu adalah hantu!!!



Wahahaha.. betul ka pacik tu hantu? da tengok? tengok dlu..hehe
Sebenarnya tu tajuk hasil kerja kumpulan Bro dan kawan2 semasa mengikuti Kuliah Komputer dan Multimedia dalam pendidikan di UMS (Universiti Malaysia Sabah) dulu.

Begini, pensyarah Bro nama dia Dr.Tan, minta kitaorg cari beberapa set gambar di internet (pelbagai) kemudian susun gambar yg dirasakan sesuai menjadi satu bentuk cerita. Kemudian gambar2 yang disusun tu dimasukkan sound effect, suara dan lagu supaya lengkap.

So, Bro dan kawan2 bro: Stearly, Yunus, Adika , dan Emma (satu2 ja dia pompuan) berbincang la nak buat apa. so kitaorg bincang storyboard dulu. so kitaorg pilih tema: HANTU/Seram.

jadi proses membuat movie tu bermula dgn:
1. cari jalan cerita di Internet.
2. cari gambar2 yang sesuai dgn jalan cerita.
3. merakam suara (ni paling lawak)
4. proses menyusun dan membuat movie gmbr menggunakan perisian Ulead VideoStudio
5. edit (dalam masa bbrp hari)
6. Siap dan kitaorg bentang

yang lawaknya masa merakam suara tu..hehehe ada bbrp kali 'CUT' and rakam suara balik.. ada ja problem tp Fun la buat ni kerja..Memang berbaloi ikut kursus ni, byk perkara Bro and the geng bole belajar untuk diterapkan semasa mengajar/bekerja nanti. :)

Roger n Out!


2 comments:

misya mialen said...

wah, siuk ba kan belajar ni. mesti kamu berabis2 tu kan ketawa;D

Mr. Rocco said...

Misya: kompom..ketawa smpai brp kali take utk record suara..kadang2 bila time rakam ada pla bunyi motor lalu..rakam lg balik hahahaha rakam di dalam bilik ba ni :)