Copyright

(c)open since 2010

Friday, November 11, 2011

Siapakah Troll Face?


Siapakah c muka Troll ni? Jika kita rajin melayari Facebook, Tumblr dan lain2, sudah pasti kita akan nampak muka ni. haha sekali tgk ok, dua kali tgk bikin panas kalau orang sabah bilang. hahaha. jadi siapakah c muka Troll ni???

sebenarnya fenomena Troll Face ni mula menjadi trend popular pada tahun 2008. Lakaran muka yang bewarna hitam dan putih (seperti gmbr di atas) dan mempunyai senyuman sinis yang bertujuan membuatkan seseorang itu marah atau frust dengan kita (betula..tgk muka troll tu pn kita da panas..hihi)

jika ada orang post gambar Troll Face ini dalam sst forum atau email, ia juga mungkin sebagai tanda bahawa dia sedang di tipu atau sengaja menimbulkan kemarahan orang lain.

(Troll face amat popular di rangkaian TUMBLR)

Dikatakan bahawa imej Troll face ni direka oleh pengguna Devianart bernama Whynne (klik nama beliau utk ke laman web dia) pada 19 september 2008 yang pada awalnya berbentuk begini :
(gambar awal troll face yang mana Whynne mengatakan salah satu percubaan beliau untuk mereka satu watak komik yang dinamakan Rape Rodent)

Sedikit info, seorang lelaki di bernama Carloz Ramirez yang mendakwa beliau adalah 'Whynne', nama penanya kat Devianart telah menuntut Hak cipta terhadap troll face ni setelah trend troll face mula menular kat TUMBLR, Memebase dan Facebook dimana telah mencecah 60,000 lebih fan page like pada saat terakhir iannya dilihat pada 11/11/2011 . Sila Klik Troll Face Fan page.

So next time nampak muka Troll face ni tau la apa maksudnya kan?

(Sumber gambar: Google image, Whynne )
2 comments:

Vera Rachel said...

sy suka la ni. haha

Mr. Rocco said...

haha memang...
kalau ada t-shirt ada ni muka troll face sya beli oooo hehehe